w moim sklepie warzywniczym kupiłam wspaniałe pomidorki w bardzo korzystnej cenie. I postanowiłam ususzyć w piekarniku. Oj, było z nimi troszkę zabawy. Ale zaparłam się i mam. Zrobiłam 2 partie. Jedna z bazylia i druga z rozmarynem. Obie z dodatkiem czosnku Ta pierwsza partia jest w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno. A druga w oleju słonecznikowym.
Składniki:
1,5 kg pomidorów
!/2 dużej główki czosnku
Bazylia lub rozmaryn
Olej do zalania
Morska drobnoziarnista sól i świeżo zmielony pieprz.
Sposób przygotowania jest bardzo prosty ale czasochłonny.
Umyte i osuszone ściereczką pomidory kroimy na pół . Nie wydrążamy środków.
Na wysmarowanym olejem papierze rozkładamy pomidory i wstawiamy do piekarnika . Suszymy w temperaturze 100 stopni przy uchylonych drzwiczkach.
Trwa to 2-3 godziny. W międzyczasie można przewrócić je na druga stronę.
Wyjmujemy pomidory i odstawiamy na noc do odparowania.
Na drugi dzień powtarzamy suszenie. Będzie już krócej.
Wysuszone pomidory solimy i posypujemy pieprzem. A potem wkładamy do słoiczków. Dodajemy czosnek i zioła. Zalewamy olejem. Wstawiamy do lodówki.
Suszonych pomidorów używam do sałatek, farszów. A olej wykorzystuję do dressingów.
Smacznego!!!
Thành phần sữa ensure đức được thuyên giảm lượng đường.
OdpowiedzUsuń