I tak dzisiaj przygotowałam na zimę sałatkę z zielonych pomidorków i cebuli.
Składniki:
Oczywiście pomidorki, cebula i zalewa.
Zalewa tym razem z octu jabłkowego. Proporcje takie same jak zawsze. Proszę zajrzeć w poprzednie przepisy.
Sposób przygotowania:
Pomidorki oczyścić .
A następnie pokroić w plasterki.
Dodać pokrojoną cebulę . Ja pokroiłam na ćwiartki i na plasterki.
Całość wymieszać i lekko posolić.
Przykryć i pozostawić na 24 godziny. Można kilka razy wymieszać.
Odcedzić na sicie.
Przełożyć do garnka i zalać zalewą tak aby tylko przykryć.
Gotować 5 minut od zagotowania się.
Ponownie odcedzić . Zalewy w której gotowała się sałatka nie wylewać.
Przełożyć do wyparzonych słoików ugniatając lekko. Zalać zalewą.
Na koniec wlać 2 łyżki oleju , oczyścić ręcznikiem papierowym brzegi słoiczków i zamknąć.
Pasteryzować 15 minut od zagotowania.
Wyłożyć słoiki do góry dnem aby zamknęły się.
I gotowe. Odstawiamy na kilka tygodni.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz