poniedziałek, 27 lipca 2020

Flaczki z boczniaków.

Uwielbiam flaczki i uwielbiam grzyby.
Dzisiaj potrawa "dwa w jednym"

Flaczki z boczniaków.


Składniki:

2 paczki młodych boczniaków po 0,5 kg
bulion drobiowy 2 l
warzywa z bulionu ( marchew, seler, pietruszka)
2 łyżki masła
3 łyżki maki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 opakowanie przyprawy do flaków

Sposób przygotowania:

Na patelni podsmażyć na maśle  pokrojoną drobno cebule i czosnek, dodać 3 łyżki maki i zrobic zasmażkę.
Dodać opłukane i grubo pokrojone boczniaki. Boczniaki czasem mają goryczkę, więc warto sparzyć je wrzątkiem i odsączyć.
Podsmażyć , dodać wodę i poddusić przez około 10 minut.
Do garnka przełożyć grzyby, zalać bulionem, wymieszać i gotować około 1/2 godziny. Dodać pokrojone warzywa, przyprawę i gotować jeszcze około 10 minut.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz